Gro Sunde Bær i Sommerhusets Have

En af de helt store grunde til, at det er så populært at holde sommerhus, er at vi tydeligt kan mærke på os selv, at det er sundt at komme lidt væk fra hverdagen. Selv hvis man er rigtigt glad for sit arbejde, og nyder det man laver til hverdag, så kan det stadig godt blive utroligt trættende i længden. Specielt nu om dage har vi en tendens til, at brænde lyset i begge ender. Vi står tidligt op, bekæmper trætheden med kaffe, er konstant stressede over hverdagens udfordringer, og kommer så sent i seng, at vi ikke får nok søvn. Det er en ond spiral, og det er absolut ikke noget, der er sundt for hverken menneskekroppen eller vores sind. Det er dog ikke altid at man er opmærksom på den skade man gør på sig selv, når man står midt i situationen – der er ikke rigtigt tid til at mærke efter, og da slet ikke til at prøve at forbedre på tingene. Hvis vi skal have en chance for at leve et sundere liv, så er vi altså nødt til at give os selv en pause. Et pusterum hvor vi kan slappe af, mærke os selv, og lægge bedre planer for vores fremtidige liv. Det er her, hvor sommerhuset viser sig, at være helt og aldeles ideelt.

Et sommerhus er nemlig et hjem væk fra hjemmet. Du har de trygge og rare omgivelser, som man nu engang har i et hjem, men på et andet sted. Du bevarer altså de gode ting ved et hjem, men fjerner for en stund alle påmindelser om arbejde og stress. Ferier til andre lande eller på resort kan godt være både sjove og dejlige, men de er sjældent afslappende: alt for ofte føler man, at man har brug for en ferie efter ferien, når man har brugt dagene sådan et sted. Et sommerhus er anderledes: det er essensen af afslapning.

Når først man begynder at betragte sommerhuset som et sted, hvor man tager hen for at slappe af og tage sig godt af sig selv, så begynder det også at have indflydelse på hvordan man indretter sig. Hvis du gerne vil have mest muligt ud af dit sommerhus, så bør du betragte det som en oase, der holder dig sund både fysisk og mentalt. Når man tænker sådan, så begynder det at have indflydelse på alt, fra farven man maler væggene, hvilke bøger man har stående på bogreolen, og selvfølgeligt hvad man planter ude i sommerhushaven.

For mig at se, så bør en sommerhushave primært indeholde planter, der også hjælper os i vores mission om at slappe af og være sunde. Det er derfor jeg eksempelvis har valgt at gro Havtorn ude i mit eget sommerhus. Mange danske sommerhuse ligger tæt på havet, og det kan gøre det svært, at gro mange ting. Men havtorn er særligt godt egnet til at gro i sandjord, og er ganske modstandsdygtig overfor salt i luften. Det betyder at havtorn sagtens kan gro ude i sommerhusets have, og producere lækre og sunde bær, som gør din tur i sommerhuset endnu mere sund og nærende for din krop.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.